Lobi grupa tuži Apple jer nije uklonio Telegram sa svoje platforme zbog navodnog „govora mržnje“

Apple se suočio s tužbom lobi grupe pod nazivom „Coalition for a Safer Web“ (CSW) jer kompanija nije uklonila aplikaciju Telegrama sa svoje platforme. Razlog za tužbu je taj što Telegram navodno koriste „desničarski ekstremisti.

Predvodnik organizacije židovskog porijekla Marc Ginsberg, izjavio je u priopćenju za medije da je aplikacija ostala dostupna na Appleovoj platformi „usprkos spoznaji Applea da se aplikacija koristi za poticanje vjerskog i rasnog nasilja.

CSW tvrdi da je navodno proveo opsežno istraživanje aplikacije te su zaključili da ju koriste „pristaše white power pokreta, antisemitske ekstremističke skupine, uključujući Proud Boyse, Boogaloo Boise i Qanon, kao i ekstremističke skupine u Rusiji i Europi koje potiču nasilje protiv Židova i crnih Amerikanaca.

Dotična organizacija uvjerena je i da aplikaciju koriste takozvani „desničarski ekstremisti koji planiraju nove pokušaje napada na Capitol i otmicu ili čak ubojstva političara.

Apple je obvezan prema američkom narodu ispuniti svoje obećanje i Aplleovu politiku te isključiti Telegram dok aplikacija ne prestane omogućavati terorizam i ekstremističko poticanje prema Židovima, crnim Amerikancima i dok ne prestane ugrožavati sigurnost američkog naroda,“ rekao je Ginsberg.