Tijekom proteklih dana u Hrvatsku je iz Turske uvezeno novih 50 Sirijaca, navodno članova 10 obitelji, koji su došli u našu zemlju u sklopu europskog programa preseljenja.

Prva skupina od 40 sirijskih imigranata došla je još krajem 2017., druga skupina od 36 imigranata pristigla je početkom prošle godine, a treća skupina u travnju. Četvrta skupina od 24 osobe došla je u srpnju prošle godine, a peta s 47 Sirijaca u listopadu.

U Siriju se vratilo još 600.000 stvarnih izbjeglica iz okolnih zemalja

Šestom skupinom preseljeno je ukupno 202 sirijskih imigranata iz Turske, a u srpnju i kolovozu očekuje se još njih 50-ak.

Rezultat je to prisilno nametnutih kvota EU iz 2015. i 2017., koje su potpisale tadašnje vlasti RH.

U ovom projektu koloniziranja Hrvatske uključeni su Isusovačka služba za izbjeglice (JRS), UNHCR i UN-ova Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

JRS i Hrvatsko katoličko sveučilište potpisali sporazum o suradnji vezanoj uz imigrante

Imigranti se većinom smještaju u prihvatni centar u Kutini, gdje se vrši pokušaj takozvane „integracije“ u hrvatsko društvo kroz razne tečajeve.

Nakon „obuke“, imigrante se seli u smještaj pod okriljem Središnjeg državnog ureda za obnovu i zbrinjavanje, dok se Hrvati i dalje moraju mukotrpno boriti za neki opskurni kvadrat vlastita doma jer još nemaju privilegiju biti stranci u vlastitoj zemlji.

U proteklih 6 mjeseci najmanje 110.000 Sirijaca vratilo se u zemlju

Vlasti tvrde kako je riječ o osobama koje su navodno dobrovoljno odabrale Hrvatsku kao svoje odredište, kamo dolaze navodno u potrazi za sigurnošću.

Istovremeno, UNHCR i IOM već neko vrijeme provode preseljenje tisuća sirijskih izbjeglica iz okolnih zemalja nazad u Siriju. Na isto su pozvale i same sirijske vlasti. Svaki komentar po tom pitanju već je odavno suvišan, ali sigurni smo da će mnogi svoje neslaganje iskazati na – Facebooku, kako i priliči modernom dobu.

UNHCR: 250.000 Sirijaca moglo bi se iduće godine vratiti kućama