Lomljivi zasloni mobitela mogli bi uskoro biti nadomješteni staklom koje samo uklanja pukotine

Foto> (Svetlana San'kova/Shutterstock

Japanski znanstvenici razvili su novu vrstu samo-zarastajućeg stakla koje samo popunjava svoje pukotine pod laganim pritiskom, prenosi Science Alert.

Samo-zarastajuće staklo sadrži vrlo lagani polimer „polyether-thiourea“, a otkriven je slučajno prilikom proučavanja novih vrsta lijepila. Yu Yanagisawa, jedan od znanstvenika sa Sveučilišta u Tokiju, primijetio je kako jedno od ljepila ima sposobnost da se samo slijepi pod laganim pritiskom u trajanju od 30 sekundi.

Ovo lijepilo nije baš obično, budući da ima svojstva koja su potrebna za zaslone mobitela, a njegovo samostalno srastanje odvija se pri sobnoj temperaturi. Brzina srastanja materijala je također bolja u odnosu na neke druge slične materijale. Istraživači u Kaliforniji već su pokušali sa sličnim materijalom riješiti problem razbijenog zaslona na mobitelu, a srastanje je trajalo čitav dan.

Novo otkriće moglo bi također malo smanjiti onečišćenje okoliša, budući da je zamjena zaslona još uvijek poprilično skupa, što često završava odbacivanjem mobitela. Samo-zarastajući materijali bi se mogli uskoro primjenjivati i u medicini, posebice po pitanju ojačavanja kostiju i nekih tkiva.