Klimatski histeričari u Londonu planiraju nastaviti svoje „prosvjede“ na trgu Trafalgar, iako je policija izdala zabranu njihova okupljanja.

Londonska policija rekla je da članovi ekstremističke skupine Extinction Rebellion (XR) zajedno sa šatorima moraju napustiti trg do ponedjeljka navečer. Nakon toga će slijediti uhićenja, prenosi AP.

Više od 1.400 ljudi uhićeno je otkako je grupa prije tjedan dana počela blokirati ceste, mostove i zračne luke u Londonu iznoseći tipično iracionalne zahtjeve za brže djelovanje na „klimatske promjene“. Većina je puštena bez kazni.

XR je u utorak objavio da je „napustio trg Trafalgar“, ali „međunarodna pobuna se nastavlja“.

Policijsku akciju osudili su razni „zeleni aktivisti“ među kojima je i zastupnica Zelene stranke Caroline Lucas, koja je to nazvala „velikim prekomjernim dosegom policijske moći“ kojim je navodno prekršeno pravo na mirni prosvjed.

Zamjenik pomoćnika povjerenika londonske policije Laurence Taylor rekao je da je zabrana postala nužna jer su prosvjednici opetovano kršili obveze da ograniče demonstracije na četvrt oko trga Trafalgar u središtu Londona.

Ovo je bila operativna policijska odluka koja nam je pomogla da ponovno pokrenemo London“, rekao je. „Nakon devet dana poremećaja smatrali smo da je potpuno razmjerno i razumno nametati ovaj uvjet zbog kumulativnog utjecaja ovih protesta.

Rekao je da će policija poduzeti „snažne akcije“ protiv svih koji sudjeluju u nezakonitim prosvjedima.