Lord Rothschild zabrinut za stabilnost globalne ekonomije

Lord Jacob Rotschild, u komentaru polugodišnjeg financijskog izvješća svojeg koncerna RIT Capital Partners izražava svoju zabrinutost za opstojnost globalnog ekonomskog sustava uspostavljenog nakon Drugog svjetskog rata, za kojeg vjeruje da se trenutno nalazi u opasnosti.

Ovaj vremešni milijarder upozorio je na američko-kineski trgovinski rat i krizu eurozone kao glavne probleme ekonomskog sustava današnjice, te nedostatak „zajedničkog pristupa“ uslijed „populističkih strujanja u Europi i SAD-u“.

Iako Rotschild naglašava da su svjetska gospodarstva posljednjih godina bilježila znatan rast neviđen još od financijske krize 2008. godine, s barem 120 zemalja u znatnom porastu, također upozorava na nepouzdanost budućih ulaganja.

Kao potencijalni rizik vidi Europu, gdje su državna zaduženja dosegla „potencijalno destruktivnu razinu“, a kao glavne uzročnike vidi političke i ekonomske čimbenike.

Na posljetku, lord Rotschild zaključio je da „posebnu pozornost i zabrinutost izazivaju Brexit, Sjeverna Koreja i Bliski istok, te globalni porast i širenje populizma“.