Grad Los Angeles pridružio se nizu onih koji su tužili Bayer, držeći njemačku tvrtku odgovornom za opsežno zagađenje okoliša uzrokovano otrovnim kemikalijama koje je njegova američka podružnica Monsanto prodala prije nekoliko desetljeća.

Tvrdeći da je Monsanto skrivao svoje saznanje o štetnosti polikloriranih bifenila (PCB) koje je proizvodio 42 godine, grad Los Angeles traži od tvrtke da plati štetu koju su ti proizvodi napravili okolišu. Los Angeles je utrošio bogatstvo na čišćenje, uključujući i opremanje sustava oborinskih voda, u nastojanju da spriječi daljnje zagađenje.

Oglas:

        

Kontaminacija PCB-om je „veliki problem u našem okrugu. To je značajan ukupni trošak za čišćenje,“ rekao je Scott Kuhn, odvjetnik koji radi u okrugu, dodajući da bi kompenzacijske i kaznene odštete mogle iznositi na stotine milijuna dolara.

Monsanto je prestao proizvoditi PCB-e 1977. godine, uz objašnjenje da nisu bili „lako biorazgradivi.“ SAD su ih zabranile 1979. godine i bile su uzročno povezane s rakom, oštećenjem reproduktivnog i imunološkog sustava te drugim zdravstvenim problemima. Nekada su se koristili u električnoj izolaciji i protupožarnoj zaštiti, kao i podnoj oblozi, bojama i drugim građevinskim materijalima.

Interni dokumenti sugeriraju da je Monsanto bio svjestan opasnosti PCB-a godinama prije nego što su ih prestali proizvoditi i prodavati. Tvrtka je interno raspravljala o njihovoj mogućoj pravnoj odgovornosti i upozorila da su „izravne tužbe moguće“ čak i kada su u komunikaciji s američkim regulatornim agencijama javno izjavili da PCB-i nisu bili „vrlo toksični“.

Bayer je negirao tvrdnje grada Los Angelesa i pohvalio se u svom nedavnom godišnjem izvješću da ima „zaslužnu obranu“ protiv potraživanja vezanih za PCB. Los Angeles nije prvi okrug koji tuži Monsantu zbog PCB-a; St. Louis, Missouri, dobio je 46,5 milijuna dolara u presudi iz 2016. godini, a West Anniston, Alabama, također je dobio čak 700 milijuna dolara nakon nagodbe s tvrtkom zbog onečišćenja PCB-om 2003. Države Washington i Ohio podnijele su slične tužbe.