Ludilo rušenja spomenika stiglo u Europu

Jedno od londonskih najpoznatijih obilježja, spomenik Horaciju Nelsonu, pomorskom vojskovođi, našao se metom kampanje kojom se poziva na njegovo rušenje, jer ga određeni ljevičarski krugovi smatraju „uvrednjivim i rasističkim“.

U članku pod naslovom „Rušenje spomenika? Evo zašto Nelsdonov spomenik treba biti sljedeći“, poznati ljevičarski list Guardian zagovara praksu brisanja spomena na dio nacionalne povijesti, koja u SAD-u već aktivno uklanja, vandalizira i uništava spomenike koji su navodno uvredljivi za manjine.

Među uklonjenim i oštećenim spomenicima do sad su se našli spomenici vojnicima američkog građanskog rata, bivših američkih predsjednika, pa čak i Kristofora Kolumba.

Horacije Nelson bio je britanski admiral koji je poginuo u bitci za Trafalgar dok je vodio uspješnu borbu protiv imperijalističkih težnji Napoleona Bonapartea. Njegov „grijeh“ je što je imao tada uobičajene stavove po pitanju robovlasništva.

Autorica teksta usto kritizira britanske zagovornike uklanjanja spomenika da su „lijeni“ jer ne poduzimaju samoinicijativne akcije rušenja spomenika poput svojih kolega u SAD-u.

 
Widget not in any sidebars

Autor: Tribun