Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko od početka pandemije koronavirusa bio je jedan od skeptika po pitanju opasnosti virusa, te je inzistirao na tome da zemlja nastavi normalno živjeti unatoč širenju virusa.

Bjelorusija se unatoč nedostatku restrikcija i medijskog senzacionalizma relativno dobro nosi s epidemijom. Zemlja koja ima dvostruko više stanovnika od Hrvatske ima ukupno gotovo tri puta manje umrlih od COVID-19 nego Hrvatska. Glavni razlog tome je efikasan javni zdravstveni sustav koji brine o bolesnima na odgovarajući način i ima najveće zdravstvene kapacitete po glavi stanovnika u Europi.

Bjelorusija je već odobrila primjenu ruskog cjepiva Sputnik V za cijepljenje svojeg pučanstva, te je plan da u narednim mjesecima u Bjelorusiji cijepi preko milijun ljudi. Lukašenko je dodao da brojka cijepljenih ovisi o liječnicima, o tome koliko ljudi će se odazvati na njihove pozive. No, Lukašenko neće biti jedan od njih.

Ja spadam među te skeptike. Već sam rekao ministru zdravstva, odobrio je to, on je kod nas glavni, da se neću cijepiti“, izjavio je Lukašenko, koji je COVID-19 navodno prebolio početkom ljeta.