Tijekom vikenda bjeloruski dugogodišnji čelnik i bliski Putinov saveznik, predsjednik Aleksandar Lukašenko, obećao je vojnu potporu svakoj ruskoj vojnoj misiji koja bi bila odgovor na ukrajinski napad u Donbasu. Umanjujući vjerojatnost rata, Lukašenko je predvidio da će, ako se dogodi, “trajati najviše tri ili četiri dana”. Odbacujući sposobnosti ukrajinskih snaga, rekao je: “Nema nikoga tko bi se borio protiv nas.”

Opisao je da Bjelorusija, kao i Rusija, također ima “crvene linije” i da bi prvi korak bio prekid opskrbe energentima, gorivom i industrijskim sirovinama susjedu na jugu: “Nećemo ga isporučivati ​​ako započnu rat protiv nas ili Rusije”, rekao je bjeloruski čelnik, prema prijevodu u ruskim medijima.

Lukašenko je ponovio optužbe Kremlja da Washington u konačnici podiže tenzije kako bi uvukao Rusiju u sukob, kako bi Moskva i njeni saveznici bili ozbiljno izolirani i sankcionirani:

“Ovo je samo suština rata, o kojem vi i mi sada vodimo debate: ‘Ukrajina će se boriti’. Pa, nije Ukrajina, Amerikanci je guraju [Ukrajinu] u rat”, rekao je Lukašenko Ruska YouTube emisija “Solovjev uživo”.

“Zar oni to ne vide? Stoga shvaćaju da je uzaludno boriti se s nama, posebno s Rusijom. Ne govorimo o nekakvom nuklearnom i drugom oružju. Ali bolje je da nas ne diraju”, rekao je Lukašenko.

Rusija je već rasporedila napredne sustave proturaketne obrane u Bjelorusiju, zajedno s mlažnjacima, bombarderima i drugim velikim vojnim sredstvima – uglavnom u pripremi za zajedničke vojne vježbe.