Bjeloruski čelnik rekao je da bi Rusija trebala rasporediti atomske bojeve glave unutar granica njegove zemlje ako NATO-ovo nuklearno oružje napreduje prema istoku kroz Poljsku, usred sve većeg neslaganja sa Zapadom.

Govoreći u intervjuu za RIA Novosti u utorak, Aleksandar Lukašenko zaprijetio je da smještanjem nuklearnog oružja u zemlji ako se nuklearne bombe američke proizvodnje pomaknu dalje u istočnu Europu.

U tom slučaju, Lukašenko je rekao: „Predložit ću da Putin vrati nuklearno oružje Bjelorusiji.“ Prema njegovim riječima, obnova nuklearnog odvraćanja iz sovjetske ere nad teritorijem korištenjem tog atomskog naoružanja bila bi najučinkovitija u takvom slučaju.

Ne govorim to bez razloga”, nastavio je, „spremni smo za to na području Bjelorusije”. Lukašenko, međutim, nije precizirao koju vrstu sustava želi koristiti, te je ustvrdio da će se o tome dogovoriti dvije strane.

Prijetnje dugogodišnjeg bjeloruskog čelnika uslijedile su nakon što je šef NATO-a Jens Stoltenberg ranije ovog mjeseca izrazio zabrinutost da bi nova njemačka vlada mogla odbiti kupiti novu flotu zrakoplova sposobnih za lansiranje nuklearnog oružja nakon što kancelarka Angela Merkel napusti svoje mjesto.

Stoltenberg je rekao da NATO-ove nuklearne bombe „pružaju europskim saveznicima učinkovit nuklearni kišobran. To, naravno, uključuje i naše istočne saveznike i oni su važan signal savezničkog jedinstva protiv svakog nuklearno naoružanog protivnika”. Šef bloka rekao je da su planovi o transportu naoružanja nužni zbog navodne prijetnje koju predstavlja Rusija.