Bjeloruski predsjednik oštro je poručio Bruxellesu da europske sankcije protiv Bjelorusije nisu u skladu s međunarodnim pravom, te da iste samo stvaraju probleme u odnosima EU i Bjelorusije, te da će Bruxelles požaliti zbog te odluke.

Jednostavno ću reći da biste me razumjeli, ako EU želi probleme kod kuće zbog ovih sankcija, ona će ih i dobiti. Više ništa neću reći. Vrijeme će pokazati. Samo vas jedno molim: dajte mi informacije o najkrupnijim europskim projektima kod nas i poduzećima koji su otvoreni na teritoriju Bjelorusije. Da vidimo njihov rad. Glavno je da ništa ne ostane bez odgovora. Slušajte, mi štitimo svoju državu. Mi, čitav narod, želimo živjeti u svojoj zemlji. Mi je branimo. I nas, onda, za to sankcijama udaraju po glavi? Za to netko treba odgovarati“, izjavio je Lukašenko tijekom razgovora s premijerom Romanom Golovčenkom.

Nažalost, srozavanje vrijednosti međunarodnog pravnog sustava dovodi do toga da se sankcije koriste kao instrument pritiska na druge države s ciljem pogoršanja ekonomske situacije u toj državi“, dodao je Golovčenko.

Premijer je rekao da će odluka o novim protusankcijama biti donesene uskoro u ovisnosti o situaciji i okolnostima.