Bjelorusija je jedna od rijetkih zemalja u sjevernoj hemisferi koja nije primijenila masovne mjere samoizolacije, karantene, zabrane okupljanja, obustave čitavih gospodarskih djelatnosti.

U razgovoru za Mir TV bjeloruski predsjednik Alexander Lukashenko izrazio je zabrinutost da bi moćne zemlje i globalne interesne skupine mogle iskoristiti pandemiju za preoblikovanje svijeta po svojem interesu.

Od samog početka pitao sam se je li ova pandemija, ovaj korona virus, fenomen stvoren od strane čovjeka? Još nemam odgovor, iako imam svoje sumnje. Koriste li političari i ostali ovu situaciju za vlastite ciljeve? Svi znamo odgovor na to pitanje. Već to vidimo oko sebe. Ne čini li vam se da svjetski moćnici žele promijeniti svijet bez upotrebe rata, kroz ovu ‘korona psihozu’? Mnogi ljudi se pitaju, što će biti nakon pandemije?

Lukashenko inzistira na tome da bjelorusko gospodarstvo nastavi funkcionirati u normalnim uvjetima, kao do sada, teda bi zaustavljanje gospodarstva imalo ogromne posljedice po zemlju nakon što pandemija završi.

Što bi se nama dogodilo da obustavimo gospodarstvo? Druge zemlje će preživjeti. Rusija ima naftu i plin koje svijet treba. Kina je veliko, moćno gospodarstvo. Amerika ima moć printanja novca kad se sjeti, već su naredili tiskanje dva bilijuna dolara i planiraju potrošiti još dva bilijuna. Moj dragi prijatelj Antonio Guterres (glavni tajnik UN-a), iskren čovjek, predložio je tiskanje novca u vrijednosti 10 posto globalnog BDP-a. Koliko god dolar bio jak, on je već počeo gubiti na vrijednosti, a što bi se tek dogodilo s našom rubljom?

Nadalje, tko je primiti sav taj novac? Gdje će taj novac završiti? Neće li bogati postati još bogatiji, a siromašni još siromašniji? Mislim da hoće. Prisiljeni smo stisnuti remen i snaći se s onim što imamo. Čak se ni za Rusiju ne može reći da ima dovoljno velike rezerve novca.

I na samom kraju, nakon što tiskaju novca tih 10 posto globalnog BDP-a, oni koji budu dovoljno moćni doći će nama i reći ‘evo i vama malo tog novca, ali odsad ćete činiti što vam ja kažem’. Tako se mijenja i preoblikuje svijet.

Lukashenko je istaknuo da nimalo ne sumnja u to da će svijet postati jedno sasvim drugo mjesto nakon što pandemija završi, a njegova glavna briga je gdje će se Bjelorusija naći u tom novom svijetu.

Bjelorusija trenutno ima 351 potvrđen slučaj zaraze korona virusom, dok su 4 osobe umrle. Zemlja je odbila primjenjivati široke restriktivne mjere, već se fokusirala na mjere izolacije potvrđenih slučajeva i testiranje osoba koje su bile u kontaktu s njima. Bjeloruske tvornice i tvrtke i dalje rade, kao i obrazovne institucije, trgovine, restorani i ostali javni objekti.