Macron: „Afrika treba imati manje djece, a ne financijsku pomoć“

macron
Foto: Leon Neal

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, inače deklarirani liberal i socijalist, zaprepastio je svoje pristaše izjavom da Africi ne treba još financijske pomoći, te da su afrički problemi „civilizacijske, a ne financijske prirode“.

Upitan što misli koliko članova G20 je voljno posvetiti se „afričkom Marshallovom planu“ – referirajući se na posljeratni program pomoći obnove Europe – francuski predsjednik iznenadio je publiku izjavivši kako misli da to ne bi bilo odgovarajuće riješenje za probleme Afrike.

Marshallov plan je bio materijalni plan obnove, tada već stabilne regije. Problemi s kojima se Afrika suočava su sasvim drukčiji, to su civilizacijski problemi.

Koji su to problemi? Propale države, kompleksne demokratske tranzicije i posebno teške demografske tranzicije.

Macron je potom otvoreno objasnio što smatra pod demografskim tranzicijama, osvrćući se na „zemlje koje imaju sedmero ili osmero djece po ženi“.

Pritom je vjerojatno imao na umu zemlje poput Nigera, gdje je barem polovica stanovništva mlađa od 14 godina.

Trenutno, trošenje milijardi dolara ne bi stabiliziralo situaciju“, zaključio je, nadodajući kako su veliki problemi u Africi također krijumčarenje drogom, oružjem i ljudima, kao i različite terorističke skupine, te da problemi Afrike ne leže samo u siromaštvu.

Izvor: Breitbart