Dok se francuska desničarska kandidatkinja Marine Le Pen približava u popularnosti francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u zemlji, Macron je počeo pojačavati klevetničku kampanju koja se usredotočuje na njene navodne veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Narativ je iznio ministar financija Bruno Le Maire, koji je izbore predstavio kao izbor između “saveznika Vladimira Putina” i predsjednika kojemu su u srcu najbolji interesi Francuske.

“Počinje još jedna bitka s dvije vizije Francuske”, rekao je u ponedjeljak u intervjuu za radio RTL, sugerirajući da bi pobjeda Le Pen značila da Francuska okreće leđa partnerima zemlje u EU, ostavljajući radne ljude (koji su protestirali protiv Macrona) siromašniji.

Le Pen je u prvom krugu završila s 4,7 postotnih bodova iza Macrona i njih dvoje će se sučeliti u drugom krugu glasovanja 24. travnja. Dok ankete daju prednost 44-godišnjem predsjedniku u završnoj fazi u kampanji, Le Pen je dobivala na zamahu i već je dodala više od 10 postotnih bodova u odnosu na prošle izbore 2017. godine.

Dok je Le Pen odustala od nastojanja Francuske da napusti euro, ona se i dalje protivi Macronovim globalizacijskim planovima za daljnju integraciju u EU.

Le Penine veze s Rusijom sastoje se od osiguravanja zajma od ruske tvrtke 2014. i posjeta Putinu 2017. Međutim, ona se distancirala od ruskog čelnika nakon njegove invazije na Ukrajinu – dok je Macron bio u redovnoj komunikaciji s Kremljom kako bi pokušao okončati krizu.