Francuski predsjednik Emmanuel Macron ponudio je dodatnih 5 milijardi eura smanjenja poreza i druge reforme u novom pokušaju smirivanja prosvjeda Žutih prsluka, ali je dodao da Francuzi moraju „raditi više.

Na prvoj velikoj tiskovnoj konferenciji ove godine, koja je trajala više od dva sata, Macron je izjavio kako želi uvesti „značajna“ smanjenja poreza na dohodak u iznosu od 5 milijardi eura , ali i da bi Francuzi morali raditi duže radno vrijeme, prenosi RT.

Moramo raditi više, govorio sam to prije. Francuska radi mnogo manje od svojih susjeda. Moramo imati pravu raspravu o tome,“ rekao je Macron.

Predloženo smanjenje poreza planira se financirati slomom utaje poreza i zatvaranjem rupa u poslovanju, kazao je Macron. Također je iznio ideju o olakšavanju stavljanja nekih pitanja na referendum, decentralizaciji nekih vladinih odluka, pa čak i reformi francuskog parlamenta.

Macronove mjere usmjerene su na umirivanje prosvjeda Žutih prsluka, koji se prilikom suočavanja s velikim brojem policije nerijetko pretvaraju u žestoke sukobe.

U prosincu prošle godine, Macron je za smirivanje prosvjednika ponudio smanjenje poreza za 10 milijardi eura te subvencioniranje dohodka siromašnih radnika i umirovljenika, ali bez rezultata.

Pitao sam se: Bismo li trebali zaustaviti sve što je učinjeno u protekle dvije godine? Jesmo li pogriješili? Vjerujem upravo suprotno,“ smatra Macron.