Francuski predsjednik Emmanuel Macron ponovno je pozvao na uspostavu vojske Europske unije, tvrdeći kako je ona potrebna za zaštitu od Kine, Rusije te čak i SAD-a.

Macron je svoju izjavu dao tijekom intervjua za radio Radio Europe 1, tvrdeći kako je EU potrebna „prava europska vojska.

Moramo se zaštiti u odnosu na Kinu, Rusiju, pa čak i SAD,“ rekao je Macron. „Kada vidim predsjednika Trumpa da najavljuje napuštanje velikog sporazuma o razoružavanju koji je potpisan nakon raketne krize iz 1980-ih, koja je pogodila Europu, tko je glavna žrtva? Europa i njena sigurnost,“ rekao je Macron.

Nećemo zaštiti Europljane osim ako ne uvedemo pravu europsku vojsku,“ dodao je.

Suočeni s Rusijom, koja je na našim granicama i pokazuje da može biti prijeteća, moramo imati Europu koja se može sama obraniti bez ovisnosti o SAD-u,“ tvrdi Macron.

Macronova „popularnost“ drastično je opala posljednjih mjeseci. Proteklih dana francuske obavještajne službe uhitile su šest osoba optuženih za planiranje atentata na Macrona.

U međuvremenu na ulicama Francuske prošlog tjedna vladali su „ljubav, mir i tolerancija“ koju su provodili „mirotvorci“ s Bliskog istoka i Afrike.