Francuski predsjednik Emmanuel Macron predložio je izradu prijedloga zakona sljedeće godine za reformu francuske politike useljavanja i azila, uključujući prijedlog redistribucije imigranata u ruralna područja suočena s demografskim padom.

Francuski predsjednik izjavio je da će prijedlog zakona o reformi francuskog sustava useljavanja i azila biti podnesen početkom sljedeće godine, tvrdeći da je sadašnja politika “apsurdna” te da je i “neučinkovita i nehumana”.

“Imamo politiku koja je i neučinkovita i nehumana, neučinkovita jer se nalazimo s više stranaca u neregularnoj situaciji od mnogih naših susjeda, nehumana jer ovaj pritisak znači da su prečesto loše primljeni”, rekao je predsjednik Macron.

Prema izvješću iz studenoga prošle godine, francuski ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin procijenio je da broj ilegalnih stranaca u Francuskoj iznosi između 600.000 i 700.000 ljudi.

“Francuska ima puno manje ilegalnih imigranata od većine velikih zemalja u Europi, počevši od Velike Britanije: između 1 i 1,5 milijuna naspram 600.000 do 700.000 kod nas”, rekao je, pokušavajući umanjiti značaj problema.

Predsjednik Macron, koji je dao svoje primjedbe u četvrtak, također je pozvao na novi sustav za preraspodjelu migranata diljem Francuske, posebno u “ruralnim područjima, koja gube stanovništvo”, tvrdeći da će “uvjeti za njihov prihvat biti puno bolji nego ako ih ostavimo u područjima koja su već gusto naseljena, s koncentracijom golemih gospodarskih i društvenih problema.”