Francuska policija pozvala je na ispitivanje tri novinara zbog njihove uloge u eksplozivnom izvješću s detaljima o tome kako je vlada Macrona svjesno prodala oružje Saudijskoj Arabiji i UAE-u za agresiju u Jemenu.

Geoffrey Livolsi, Mathias Destal, suosnivači istaživačkog portala Disclose, kao i Benoit Collombat s Radio Francea pozvani su od strane policije zbog ispitivanja o navodima sadržanim u izvješću objavljenom 15. travnja koje je objavio Disclose u partnerstvu s medijima Radio France, Mediapart, Arte Info i Konbini.

Objavljeni rad sadrži izvještaj francuske obavještajne službe koji je procurio u javnost, a upućen je predsjedniku i ministru vanjskih poslova Jean-Yvesu Le Drianu i ministru oružanih snaga Firenze Parlyju. U njemu su iznesene pojedinosti uporabe francuskog oružja u Jemenu o čemu se raspravljalo na sastanku vijeća obrane 3. listopada 2018. godine.

Izvještaj dokazuje da je Macronova vlada namjerno lagala da ne zna da će francusko oružje, uključujući francusku haubicu CAESAR, tenkove i sustave laserski vođenih raketa, biti upotrijebljeno u napadima u Jemenu, čime se krši Ugovor o trgovini oružjem iz 2014. godine (ATT) koji je stupio na snagu 24. prosinca 2014.

Novinari tvrde da su „otkrića od velikog javnog interesa, koja skreću pozornost građana i njihovih predstavnika na ono što vlada želi sakriti,“ dodajući kako Macronova odluka da ih se progoni predstavlja kršenje slobode novinarstva i govora općenito.

Saznali smo da su pariški tužitelji pokrenuli preliminarnu istragu zbog ‘kompromitiranja tajni nacionalne obrane’,“ objavljeno je u priopćenju.

Novinari će biti saslušani u Generalnoj direkciji za unutarnju sigurnost (DGSI), francuskoj obavještajnoj agenciji, na ročištu zakazanom sredinom svibnja. Taj potez osuđen je u izjavi koju je potpisalo 36 francuskih medijskih kuća.

Desetine tisuća civila ubijeno je u Jemenu u agresiji pod vodstvom Saudijske Arabije koja traje od 2015. Oko 14 milijuna ljudi je izloženo izgladnjivanju kao posljedica saudijske blokade.