Francuski predsjednik Emmanuel Macron svom govoru u četvrtak obrušio se na populističke, nacionalističke i konzervativne stranke, čija je popularnost sve veća u Europi. Međutim, to je naišlo na neočekivani uzvrat talijanskih dužnosnika.

Govorim vam smrtno ozbiljno: Mnogi mrze [Europsku Uniju], ali oni ju mrze dugo vremena, a sada ih vidite kako se šire, poput kuge, diljem Europe, u zemljama u kojima smo mislili da se nikad ne bi pojavili,“ izjavio je Macron, a prenosi France24.

Naši susjedi govore najgore stvari i mi se na njih navikavamo! Oni iznose najgore provokacije, a nitko nije užasnut time,“ dodao je uznemireni Macron, s očitim aluzijama na novu anti-imigracijsku talijansku vlast.

Luigi Di Maio, vođa Pokreta pet zvjezdica (M5S), koja je u vladajućoj koaliciji sa strankom Lega, oštro je odgovorio:

Stvarna kuga je licemjerje nekoga tko vraća imigrante u Ventimigliji [na talijansko-francuskoj granici], a onda nam hoće držati propovijedi.

Matteo Salvini, predvodnik nacionalističke stranke Lega, pridružio se odgovoru, izjavivši svojim pristašama u gradu Terni:

Ako bi Macron prestao s vrijeđanjem i počeo s konkretnim prakticiranjem velikodušnosti koje su mu puna usta kroz smještaj tisuća imigranata koje je Italija primila proteklih godina, svima bi bilo bolje.

Možemo mi biti kužni populisti, ali primat ću lekcije kada ugosti desetke tisuća imigranata, onda možemo razgovarati,“ nastavio je Salvini.

Salvini je dodao da ga Macronove uvrede ne pogađaju jer „dok on govori, ja radim na zaustavljanju krijumčarenja ilegalnih imigranata na Mediteranu te vraćanju vila otetih od strane mafije talijanskom narodu.

Neki pričaju, neki rade. Puno pusa!,“ zaključio je svoj govor.

Macron, inače poznat i kao ulagač u banci Rotschild & Cie, svojedobno je bio promoviran kao „spasitelj globalizma“, nakon što je pobijedio na predsjedničkim izborima prošle godine.