Francuski predsjednik Emmanuel Macron, našao se uvrijeđenim nakon oštrih reakcija na njegove uvrede, te je zatražio uvođenje sankcija protiv članica EU koje ne žele prihvatiti imigrante.

Govoreći u subotu na tiskovnoj konferenciji zajedno sa španjolskim pro-komunističkim premijerom Pedrom Sanchezom, Macron je izjavio kako Francuska ne može prihvatiti situaciju u kojoj su se „zemlje koje imaju veliku korist od solidarnosti EU“ predale „nacionalnim interesima kada se radi o imigrantima.

Zanimljivo je da se Macron i španjolske vlasti zalažu za „logoraški sustav“ kroz uspostavu „zatvorenih centara“ na tlu Europe za novopridošle imigrante, a kako bi se navodno „koordiniranim putem“ preuzimali imigranti. Pritom bi se navodno svaki od njih ponaosob istražio kako bi se utvrdilo ima li pravo tražiti azil. Dakako, pritom je zaboravio slučaj Njemačke i mito i korupciju u slučaju Bremen, što se proteglo na čitav njemački sustav.

Bivša šefica regionalnog Ureda za imigraciju u Bremenu optužena za primanje mita pri odobravanju azila

Ovi centri bi trebali biti otvoreni uz podršku UN-a – iste organizacije koja sustavno radi na vraćanju imigranata u njihove matične zemlje, jer isti nemaju nikakvo opravdanje za bijeg iz svojih domovina.

Interesantno je i da Macron predlaže da se osobe kojima zahtjevi za azil budu odbijeni, vrate direktno u svoje zemlje, premda se pokazalo i da te zemlje ne žele primiti nazad svoje državljane, a nerijetko im navodno „prijeti opasnost od smrti“ ukoliko se vrate.

Novi „prijedlozi“ francuskog predsjednika došli su samo dan nakon što su na njegov komentar o širenju nacionalizma „poput kuge“ oštro reagirali talijanski lideri.

U Siriju se vratilo 603.000 prognanika iz susjednih zemalja – niti jedan iz Europe