Emmanuel Macron izazvao je bijes nakon što je rekao da je strategija cijepljenja njegove vlade “raspizditi” ljude koji nisu primili cjepivo protiv koronavirusa nastavljajući im sve više otežavati svakodnevni život.

Ne želim ljutiti francuski narod“, rekao je predsjednik u intervjuu čitateljima dnevnika Le Parisien u utorak. “Ali što se tiče necijepljenih, stvarno ih želim raspizditi. I nastavit ćemo to činiti, do kraja. Ovo je strategija.”

Macronove su primjedbe uslijedile dok je francuski parlament raspravljao o novom zakonu koji će, ako bude usvojen, značiti da će se samo potpuno cijepljeni – a ne više oni s negativnim testom na Covid – kvalificirati za zdravstveno osiguranje zemlje od sljedećeg mjeseca.

Propusnica, uvedena ovog ljeta, potrebna je u Francuskoj za pristup zatvorenim javnim mjestima kao što su kafići, restorani, kina, muzeji, koncertne dvorane i sportski centri, kao i za ukrcaj na vlakove i avione na duge udaljenosti.

U demokraciji su najgori neprijatelji laž i glupost“, rekao je Macron. “Pritisak vršimo na necijepljene ograničavajući, koliko je to moguće, njihov pristup aktivnostima u društvenom životu.

Francuska je cijepila gotovo 90 posto svoje populacije koja ispunjava uvjete, rekao je Macron, a to je “samo vrlo mala manjina koja se opire. Kako smanjiti tu manjinu? Mi to smanjujemo – oprostite na izrazu – tako što ih još više ljutimo.

Predsjednik, koji je rekao da se želi kandidirati za drugi mandat na predsjedničkim izborima u travnju, ali svoju odluku neće objaviti dok “zdravstvena situacija ne dopusti“, dodao je da “neće stavljati u zatvor necijepljene, niti prisilno cijepiti ih.

Dakle, rekao je, “moramo im reći: od 15. siječnja više nećete moći ići u restoran. Nećete više moći ići na kavu, nećete moći ići u kazalište. Više nećete moći ići u kino.

Macron je dodao: “Kada moje slobode ugroze slobode drugih, postajem netko neodgovoran. Netko neodgovoran nije građanin.”