Mađari poslali Bruxellesu račun za troškove izrade pogranične ograde

ograde

Mađarska je zatražila od Bruxellesa povrat ukupno 400 milijuna eura koje je potrošila za podizanje ograde na svojim granicama, kao mjeru zaustavljanja ilegalne imigracije.

Prema riječima direktora ureda mađarskog premijera Janosa Lazara, zaštita granice je pitanje „europske solidarnosti” koju EU treba konkretno pokazati.


Widget not in any sidebars

Bruxelles treba platiti svoj dio, kao što je EU učinila s Italijom, Grčkom i Bugarskom, zemljama ulaska imigranata u Europu koji su primile specifičnu financijsku pomoć od Europske komisije.

Ako pričamo o europskoj solidarnosti, tada moramo razgovarati i o zaštiti granica. Tu također treba pokazati solidarnost, taj teret moraju svi snositi.

Mađarska je još 2015. godine, uslijed velikog imigrantskog vala kroz tu zemlju, zatvorila južnu granicu sa Srbijom i postavila ogradu uzduž čitave granice, što je efektivno zaustavilo ilegalne prelaske granice.

 Ubrzo je istu ogradu postavila i na većem dijelu granice s Hrvatskom, dok je granicu sa Srbijom pojačala još jednim redom ograde, opremljenom termičkim kamerama i sustavom uzbunjivanja, te angažirala oko 3.000 dodatnih pograničnih policajaca.

Autor: Tribun