Lažne političke stranke počele su se pojavljivati pred izbore zakazane za 8. travnja. Smisao ovih stranaka je dakako prisvajanje velikih količina novca koji se dobiva prilikom kandidiranja.

Više od deset lažnih stranaka pojavilo se pred ovogodišnje izbore kako bi prigrabile velike svote novca, što bi moglo rezultirati potražnjom od čak 9.5 milijuna eura iz državne blagajne, prenosi EuroNews.

Nakon što stranke okupe potrebni broj kandidata, dodjeljuje im se novac za kampanje, a pritom se ne izdaju računi. Ukupno 14 ovakvih stranaka registriralo se pred zakazane izbore, tvrdi Miklos Legeti, voditelj podružnice Transparency International-a u Mađarskoj.

Prema njegovim riječima, lažne stranke pojavljuju se na sceni par mjeseci pred izbore, kako bi ugrabile novac, a potom nestale.

Niti jedna od stranaka ne bavi se politikom te ne ističu niti jednu posebnu osobu kao predstavnika. Po pravilima, političke stranke moraju okupiti minimalno 27 potencijalnih zastupnika prije nego li mogu tražiti novac od države za kampanju.

Za svakog kandidata traži se 500 potpisa, ali stručnjaci tvrde kako je vrlo lako doći do potpisnika za kandidate drugih stranaka te ih kopirati ili krivotvoriti.

Lažne stranke na ovaj su način pred izbore 2014. uspjele izvući oko 476.000 eura iz državne blagajne.

Ovaj problem navodno postoji od 2013., a lažne stranke u praksi su znale kao kandidate prezentirati i posve lažne i nepostojeće osobe ili su izbjegavale prijavljivati imovinu kandidata, kako se novac ne bi mogao vratiti.

Mađarski Nacionalno izborno povjerenstvo nije dalo nikakve komentare na ove činjenice.