Dok je više europskih čelnika javno izjavilo da neće kupovati ruski plin u rubljama kao što je to zahtijevao ruski predsjednik Vladimir Putin, 10 zemalja EU tehnički se slaže s Putinovim planom, rekao je mađarski dužnosnik Gergely Gulyas u nedjelju. Prema Gulyasu, čelnici ovih zemalja to javno ne priznaju kako bi ih se smatralo “dobrim Europljanima”.

Gulyas je rekao da je Mađarska otvorila račun u eurima kod ruske Gazprombanke, koja zatim pretvara plaćanja u rublje prije nego što ih prebaci dobavljačima u Rusiji. Ovaj sustav omogućuje europskim kupcima da udovolje Putinovom zahtjevu, postavljenom krajem ožujka, da “neprijateljske” zemlje pređu na rusku nacionalnu valutu kako bi kupovale njezin prirodni plin.

“Postoji još devet zemalja koje koriste istu shemu plaćanja, ali budući da danas ideja biti dobar Europljanin također znači da čelnici tih zemalja nisu iskreni ni u međunarodnoj areni ni prema svojim ljudima, ostalih devet zemalja neće reći da rade istu stvar”, rekao je Gulyas, koji je šef kabineta premijera Viktora Orbana.

“Nitko ne bi trebao imati sumnje da zemlje koje uvoze sirovine iz Rusije koriste potpuno istu metodu za plaćanje ruskog plina”, dodao je.

Nejasno je na koje je zemlje EU Guylas mislio. Ruski energetski gigant Gazprom već je prekinuo isporuke Poljskoj i Bugarskoj nakon što su obje zemlje odbile platiti u rubljama, ali prošlotjedno izvješće Bloomberga navodi, kao i Gulyas, da je 10 država članica bloka već otvorilo račune u Gazprombanku, a četiri zapravo platili ruski plin koristeći ovaj mehanizam.