Mađarska: 98,2 posto birača glasalo protiv obvezujućih imigrantskih kvota

viktor-orban-hungary-eu-referendum-brexit-migrant-immigration-quota-agnes-kegl-701805

U Mađarskoj se održao dugo očekivani referendum na kojem je mađarski narod trebao odlučiti kojim smjerom će ići njihova daljnja politika glede prihvaćanja imigranata koje im nameće Europska Unija putem obvezujućih kvota.

Oko 8,3 milijuna birača pozvano je da odgovori na pitanje „Želite li da Europska unija proglasi obavezan razmještaj nemađarskih građana u Mađarsku bez odobrenja mađarskog parlamenta“.

Zamjenik mađarskog premijera Zsolt Semjén rekao je da je mađarska vlada zadovoljna jer je 98 posto izašlih birača glasalo protiv europskih kvota, a to je oko 3.200.000 građana.

To će biti velika politička podrška mađarskoj vladi da se bori u Bruxellesu“, rekao je Semjén.

Izlaznost na referendum bila je 45 posto, što je mnoge ljevičarske i etnomazohističke političare i medije nagnalo da zagovaraju tezu prema kojoj navodno referendum „nije uspio“. Oni uporište te svoje tvrdnje vide u sljedećoj činjenici; da bi u Mađarskoj referendum bio valjan i obvezujuć, mora izaći barem 50 posto registriranih birača.

Oni međutim, zaboravljaju jednu stvar, ovdje se nije radilo o izglasavanju ustavnih promjena, donošenju zakona ili pristupanju vojnom ili političkom savezu, već o vladinom ispitivanju volje građana, da bi vlada vidjela podržava li ju mađarski narod u politici otpora obvezujućim kvotama koje nameće strana institucija. Vlada je ionako namjeravala oduprijeti se diktatu EU, ovdje je samo pitala narod dali ju podržava u tome.

Vrijedilo bi još podsjetiti, usporedbe radi, da je na referendum o ulasku Hrvatske u EU koji je proveden 2012. godine, izašlo samo 43 posto birača, unatoč tome što također vrijedi pravilo da mora izaći više od 50 posto birača.

Još k tome, moramo napomenuti da je nedugo prije samog referenduma Ustav zahtjevao da se „odluka o udruživanju Republike Hrvatske donosi na referendumu većinom glasova ukupnog broja birača u državi“, znači više od 50 posto ukupnog broja birača, a ne izašlih na referendum. No, tu je ustavnu odredbu tadašnja vladajuća vrhuška promijenila samo radi ulaska u EU. Tada nismo čuli nikoga da se buni protiv toga, zar ne?

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je za njega bitno da većina onih koji su glasali na referendumu bude protiv europskih kvota čak i ako na njega ne izađe više od 50 posto birača.

Valjani referendum bi bio bolji od onoga koji nije valjan, ali će u svakom slučaju biti zakonskih posljedica zato što smo obećali da ćemo ovlastiti parlament da određuje s kim Mađari žele živjeti“, naveo je Orban i dodao: “To ćemo i učiniti bez obzira na to izađe li na referendum više od 50 posto birača. Postoji samo jedan uvjet: da glasova ‘Protiv’ bude bar za jedan više od glasova ‘Za’“.

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da će glas „Protiv“ na referendumu biti u korist suvereniteta i neovisnosti Mađarske i naveo je mogućnost podnošenja ostavke ukoliko Mađarska izglasa suprotno.

Izvor: Tribun