Mađarska će izgraditi tvornicu cjepiva za opskrbu zemlje i regije jer je „farmaceutska industrija jedna od najprofitabilnijih“

Mađarska će uskoro započeti izgradnju vlastite tvornice cjepiva u gradu Debrecen na istoku zemlje, rekao je u ponedjeljak državni tajnik za ekonomsku strategiju i regulativu László György.

„Odbrojavanje je započelo: kamen temeljac nacionalne tvornice cjepiva bit će postavljen u Debrecenu za stotinu dana“, rekao je László na dnevnom brifingu za tisak operativne skupine za koronavirus.

Naglasio je da je farmaceutska proizvodnja jedna od najprofitabilnijih svjetskih industrija, pa mađarska tvornica cjepiva – osim što služi zdravstvenim interesima ljudi koji ovdje žive – županiji može ponuditi i ekonomsku korist, stvoriti visoku dodanu vrijednost dakle visoke plaće, a istovremeno stvaraju i dodatna radna mjesta. Državni tajnik također je potvrdio da Sveučilište u Debrecenu ima potrebno znanje kako bi osiguralo samodostatnost tvornice cjepiva od kraja 2022. godine za cjepiva protiv epidemija i zaraznih bolesti za Mađare i Karpatski bazen.

„Ako sve bude išlo prema planu, mađarsko cjepivo protiv koronavirusa bit će dostupno do kraja sljedeće godine“, rekao je László.

Glavna mađarska medicinska službenica Cecília Müller rekla je da žele razviti domaće cjepivo koristeći sojeve – uključujući britansku mutaciju – koji su trenutno česti među stanovništvom.

„Cjepivo će biti slično cjepivu protiv virusa gripe i encefalitisa“, rekao je.

Müller je u vezi s epidemiološkim podacima rekla da je treći val epidemije slomljen zahvaljujući cijepljenju. Prema njezinim informacijama, do sada je cijepljeno više od 47 posto mađarskog stanovništva, što je znatno više od prosjeka EU. Rekla je da u Mađarskoj trenutno ima dosta cjepiva, a pošiljke cjepiva i dalje pristižu: u ponedjeljak je stiglo 34.800 doza Johnson&Johnson cjepiva i daljnje pošiljke tvrtke Pfizer, zbog čega je Mađarska produžila prijave za cijepljenje za još jedan dan do srijede.