Mađarska će proizvoditi novi njemački tenk Panther

Mađarska se pridružila razvoju novog njemačkog borbenog tenka Panther KF51, objavio je premijer Viktor Orbán u srijedu na svom TikTok kanalu.

“Proizvodimo Lynxe, kupujemo Leoparde i pridružili smo se razvoju Panthera”, rekao je Orbán.

Prema proizvođaču, njemačkom Rheinmetallu, 59 tona težak, digitalno kontrolirani Panther KF51 pucat će dalje i ciljati daleko preciznije od trenutnog glavnog borbenog tenka u zemlji, Leoparda 2. Pantheri su opremljeni istim dizelskim motorom od 1475 konjskih snaga kao tenkovi Leopard 2, ali budući da su više od 10 tona lakši od svojih prethodnika kada su potpuno naoružani, bit će mnogo agilniji od Leoparda.

Osim toga, opremljeni su automatski punjenim glatkim cijevima od 130 mm, koji su veći od Leopardovog topa od 120 mm. Top Panthera, koji je razvio Rheinmetall, može ispaljivati i kinetičke i programabilne granate i može nositi 20 granata odjednom. Mitraljez od 12,7 mm također je standardan, ali se u tenk mogu ugraditi razni daljinski upravljani oružani sustavi (RCWS).

Lynx o kojem Orban govori je borbeno vozilo pješaštva (IFV) koje također proizvodi Rheinmetall, a koje će se također proizvoditi u tvornici otvorenoj prošlog tjedna u Zalaegerszegu, u zapadnoj Mađarskoj. Tvornica je sada najveći vojni proizvodni pogon u Mađarskoj.

Orbánova najava također je prekinula nagađanja koja su započela prošli tjedan kada je na službenom otvaranju mađarske tvornice bio izložen i Panther, što je potaknulo nagađanja da će se novi tenk također proizvoditi u Mađarskoj.

Što se tiče Panther KF51, Rheinmetall je prije premijerovog TikTok videa kratko najavio da će se globalni opskrbni lanci koristiti za razvoj borbenog vozila i da će proizvodnja također uključivati zemlje koje planiraju upravljati tenkom. Prema vojnim analitičarima, Njemačka planira uvjeriti trenutne izvozne kupce Leoparda 2 da prijeđu na Panthera.