Mađarska donijela rezoluciju kojom se traži raspuštanje Europskog parlamenta

Mađarski parlament usvojio je rezoluciju kojom se od vlade premijera Viktora Orbana zahtijeva da slijedi “viziju” nacije za budućnost Europske unije. Dokument koji je predložilo nekoliko zastupnika, uključujući i iz Orbanove stranke Fidesz, traži raspuštanje Europskog parlamenta u njegovom sadašnjem obliku, kao i pravo veta država članica na bilo koji zakon EU.

“Europska unija se mora promijeniti jer je nespremna suočiti se s današnjim izazovima”, stoji u rezoluciji objavljenoj na web stranici parlamenta. Posebno su kritizirane “nepromišljene” sankcije koje je EU uvela Rusiji zbog njezine vojne akcije u Ukrajini, dodajući da su njihove ekonomske posljedice utjecale na mađarske građane. Dokument je podržalo 130 zastupnika, dok je 50 glasovalo protiv.

Prema rezoluciji, “samo jake i sposobne države članice mogu zaštititi svoje građane”. Zadatak bloka stoga mora biti potpora državama članicama “u učinkovitom upravljanju krizama”, stoji u dokumentu, dodajući da trenutni ugovorni okvir EU “nije prikladan da služi kao osnova za suradnju u eri kriza”.

Zakonodavci su potom zatražili reviziju Ugovora o EU kako bi se pravno osigurala “politička i ideološka neutralnost” Komisije EU i reorganizirao Europski parlament tako da njegove članove biraju zakonodavna tijela država članica, a ne izravnim izborima.

Nacionalni parlamenti također bi trebali imati pravo veta na “neželjene zakone EU”, a nacionalne vlade i zakonodavci trebali bi moći predlagati nove zakone na razini EU, kaže se u dokumentu. Ostali prijedlozi uključuju stvaranje “zajedničke europske vojske” kako bi se osiguralo da se kontinent može “obraniti”, kao i zaštitu autohtonih europskih manjina i prepoznavanje kršćanskih i kulturnih korijena Europe kao “temelja europske integracije”. Integraciju također više ne treba doživljavati kao “cilj sam po sebi”, već služiti kao “sredstvo” za podupiranje “nacionalne slobode” država članica.