Mađarska i Poljska blokirale donošenje EU proračuna, ne žele popustiti političkim ucjenama

Mađarska i Poljska u ponedjeljak su blokirale donošenje paketa o sedmogodišnjem proračunu Europske Unije i planu za oporavak, jer se ne slažu s mehanizmom kojim EU uvjetuju dobivanje sredstava poštivanjem briselskih političkih smjernica.

Čelnici zemalja članica Europske unije postigli su u srpnju politički dogovor o novom sedmogodišnjem proračunu za razdoblje od 2021. do 2027. godine u vrijednosti 1074 milijarde eura i planu za oporavak u vrijednosti od 750 milijardi eura, od čega je 390 milijarde bespovratne pomoći, a 360 milijardi zajmova.

Europska Unija kao uvjet za dobivanje sredstava traži prilagodbu političkim odlukama Bruxellesa, prikriveno pod pojmom vladavina prava, pritom misleći na pravo po ideji EU birokrata, a ne nacionalno pravo svake države.

Tome su se usprotivile Poljska i Mađarska, koje smatraju da je to udar na njihov politički suverenitet i politička ucjena.

Poljski ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro izjavio je da se radi o pitanju „hoće li Poljska postati subjekt političkog i institucionaliziranog porobljavanja“, jer prema njegovim riječima „ne radi se o vladavini prava, nego institucionaliziranom političkom porobljavanju i radikalnom ograničavanju suvereniteta“.

Mađarski premijer Orban također je bio oštar u kritici, te je kazao kako se radi o nametanju „politički motiviranim financijskim sanckijama“, te s obzirom da Mađarska nije bila u mogućnosti spriječiti nametanje političkih pravila proračunu, njoj je jedino ostalo da uloži veto i blokira donošenje proračuna. Orban je dodao da o načinu na koji će se  europska pravila primjenjivati u Mađarskoj moraju odlučivati isključivo Mađari.