Mađarska je najavila održavanje referenduma kako bi procijenila potporu nacije nedavnom zakonu koji zabranjuje materijale koji promiču homoseksualnost i promjenu spola u školama.

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je javno glasanje o potpori javnosti spornom zakonu dok istovremeno Bruxelles sprema pravnu akciju protiv Mađarske zbog spomenutog zakona, kojeg Europska komisija smatra diskriminirajućim i suprotnim vrijednostima bloka.

Proteklih tjedana Bruxelles je očito napao Mađarsku zbog zakona o zaštiti djece. Mađarski zakoni ne dopuštaju seksualnu propagandu u vrtićima, školama, na televiziji i u reklamama. Budućnost naše djece je na kocki, pa ne možemo odustati od ovog pitanja“, rekao je Orban u videu na Facebooku, najavljujući referendum.

Orban nije precizirao datum održavanja referenduma, ali je dodao da će se mađarskim građanima postaviti pet pitanja, poput toga mogu li djeca pohađati radionice seksualne orijentacije bez odobrenja roditelja i hoće li djeci biti dopušteno podvrgavanje postupcima promjene spola.