Mađarska nastoji proširiti gospodarsku suradnju s Rusijom

Foto: Richard I'Anson

Mađarska će nastaviti širiti suradnju s Rusijom unatoč pritisku sankcija, napisao je u petak mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u objavi na Facebooku.

Szijjartov komentar uslijedio je nakon njegovog sastanka s ruskim ministrom zdravstva Mihailom Muraškom, koji je supredsjedao rusko-mađarskom međuvladinom komisijom, tijekom foruma ‘Ruski energetski tjedan’ u Moskvi.

“Čak i u sadašnjim geopolitičkim okolnostima, Mađarska nastoji ostvariti suradnju s Rusijom na temelju uzajamnog uvažavanja, istovremeno slijedeći svoje nacionalne interese”, napisao je mađarski ministar vanjskih poslova. Dok je kolektivna EU gomilala restrikcije Moskvi u vezi sa situacijom u Ukrajini, Budimpešta je zauzela neutralan stav prema sukobu i opetovano i glasno kritizirala politiku sankcija bloka, tvrdeći da ona više šteti EU nego Rusiji.

U svojoj objavi Szijjarto je napisao da Budimpešta želi povećati prisutnost svojih poduzeća u Rusiji, barem u sektorima koji nisu ciljani ograničenjima.

Poljoprivredni i zdravstveni sektor nisu pogođeni sankcijama, stoga ćemo nastaviti podupirati širenje mađarskih poljoprivrednih i prehrambenih tvrtki na ruskom tržištu te ćemo također poticati razvoj suradnje u zdravstvenom sektoru.

Szijjarto je također ponovio strateški značaj mađarsko-ruske suradnje u energetskoj sferi.

“Dolazi hladno vrijeme i mađarskim kućama treba grijanje. A naša energetska sigurnost ne može biti zajamčena bez Rusije”, napisao je.

Prema Szijjartu, Mađarska nastavlja kupovati ruski plin prema 15-godišnjem ugovoru s državnim energetskim divom Gazpromom potpisanim 2021. godine, koji predviđa isporuku 4,5 milijardi kubnih metara prirodnog plina godišnje. Također je istaknuo da tranzit nafte iz Rusije u Mađarsku preko Ukrajine “teče glatko” i da se Budimpešta “iskreno nada da nitko neće ugroziti ovu rutu opskrbe bilo financijski, politički ili fizički.”