Zdrave obitelji važnije su od gospodarskog rasta, poručila je mađarska vlada prezentirajući novi proračun kojim se potiče rađanje djece i zaustavljanje demografskog pada.

Mađarska vlada uvodi nove mjere koje s dio Akcijskog plana za zaštitu obitelji. Vlada namjerava utrošiti dodatnih 693 milijuna eura na mjere demografskog oporavka, čime bi cifra narasla na 4 milijarde eura.

Oglas:

        

Proračun je uslijedio samo nekoliko mjeseci nakon što je vlast najavila uvođenje mjera poput doživotnog oslobođenja od poreza na dohodak za žene sa četvero i više djece.

Mađarska: Majke četvero djece oslobođene poreza na dohodak, 8.000 eura poticaja za obiteljski automobil

Iz vlade su poručili da Mađarska ima dijametralno suprotan pristup problemu u odnosu na ostale europske zemlje, koje su odlučile manjak stanovništva kompenzirati imigracijom.

Europa se nalazi na raskrižju, zapadna Europa traži jednostavno i kratkoročno riješenje, koje dugoročno sa sobom nosi katastrofalne posljedice.

Mađarska ima dugoročni pristup te se odlučila za teži put koji će u konačnici Europu učiniti gospodarski jakom i pomlađenom. Ili ćemo poticati rađanje djece uzimajući u obzir interese obitelji, ili ćemo poticati imigraciju.

Mađarska je prioritet dala obitelji na uštrbu ekonomskog rasta zbog velikog udjela novca u proračunu koji ide na programe za obitelji.

Naš cilj je zaustaviti mađarski demografski pad koristeći poticajne mjere za obitelji. Nama ne trebaju brojke, već mađarska djeca, mi ne tražimo kako ćemo održati gospodarski sustav, već kako ćemo održati Mađarsku, mađarski narod i mađarsku povijest, mi želimo potaknuti nastavak naših obitelji u narednih nekoliko generacija.