Mađarska odlučila zabraniti rad pro-imigracijskim organizacijama

Foto: Reuters / Bernadett Szabo

Mađarska vlada predložila je donošenje zakona kojim će efektivno zabraniti rad udrugama i organizacijama koje promiču masovnu imigraciju u tu zemlju.

Zakon koji je kolokvijalno u medijima nazvan Stop Soros, omogućiti će ministarstvu unutarnjih poslova zabranu rada nevladinim organizacijama koje podupiru masovnu imigraciju u Mađarsku, a čime posljedično predstavljaju „opasnost za nacionalnu sigurnost“.

Zakon će uvesti i 25 posto poreza na sve strane donacije udrugama koje promoviraju masovnu imigraciju.

Zakon kaže da „nevladine organizacije koje sponzoriraju, organiziraju i pomažu ulazak ili ostanak stranih državljana na mađarski teritorij kroz treće zemlje s ciljem međunarodne zaštite… spadaju u organizacije koje promiču imigraciju“.

Svaka aktivnost koja promiče imigraciju morati će biti odobrena od strane ministarstva unutarnjih poslova, a ista može biti odbijena ako se pretpostavi da ista predstavlja opasnost za nacionalnu sigurnost.

Organizacijama koje nastave s takvim aktivnostima unatoč odluci vlasti može biti oduzet njihov porezni broj, što će ih spriječiti od daljnjeg poslovanja. Isto tako mogu im biti izrečene financijske globe, a može biti naređeno i njihovo zatvaranje i prekid rada.

Pored toga, pojedinci aktivisti koji „organiziraju ili potpomažu“ imigraciju mogu biti metom mjere zabrane ulaska u Mađarsku.

IZVORReuters