Mađarska pokrenula svoju „necenzuriranu“ društvenu mrežu

Jednu „odabranu“ skupinu i „prijatelje“ mađarskih vlasti sigurno se neće smjeti kritizirati ili spominjati u negativnom kontekstu.

Novo pokrenuta društvena mreža u Mađarskoj tvrdi da želi stvoriti platformu bez cenzure s milijun korisnika u zemlji od deset milijuna ljudi do kraja godine.

Nova mreža, nazvana Hundub, do sada je privukla 40.000 pretplatnika nakon pokretanja 6. prosinca 2020. za mađarsku publiku. Smatra ju se sličnom Facebooku, ali uz obećanje da će korisnicima navodno pružiti okruženje bez cenzora, izvan onoga što je ilegalno prema mađarskom zakonu.

Prema izvještaju francuskog lista La Croix, na mreži navodno postoji i poseban gumb koji navodno potiče korisnike da objavljuju politički nekorektne slike na platformi.

Csaba Pàl, osnivač mreže, rekao je da je iznenađen brzim rastom platforme. Međutim, neki su kritizirali pokretanje Hunduba; drugi su čak tvrdili da premijer Viktor Orbán potajno stoji iza mreže, što su tvorci negirali.

Formacija nove kompanije za društvene medije dolazi nakon što su se članovi Orbánove stranke Fidesz, sukobili s Facebookom, uključujući ministricu pravosuđa Judit Varga.

U prosincu je Varga optužila Facebook da manipulira i mijenja svoje algoritme kako bi smanjio broj interakcija s njezinom Facebook stranicom. Također je razgovarala o ulozi društvenih mreža na predstojećim nacionalnim izborima 2022. godine.

Facebook je kasnije odgovorio na optužbe, navodeći da tvrtka nije poduzela nikakve radnje protiv njene stranice na društvenim mrežama.

Iako Hundub izjavljuje da neće biti podvrgnut cenzuri, svastike i komunistički simbol srpa i čekića zabranjeni su na platformi jer su protivni mađarskom zakonu. Kreatori web stranice nadaju se da će privući milijun korisnika do kraja 2021. godine u zemlji od oko deset milijuna.