Mađarska – Porast broja brakova i novorođenčadi, smanjen broj pobačaja

Foto: Janek Skarzynski / AFP

Dok europski narodi uživaju u izvanredno niskim stopama nataliteta, Mađarska je u posljednjih deset godina postala iznimka jer se ističe s porastom broja brakova, smanjenjem pobačaja i najvišom stopom nataliteta u posljednjih 20 godina. Novih brakova je 43 posto više nego 2010. godine, a stopa razvoda pala je za 22,56 posto.

Sve je to rezultat politike mađarske vlade koja svojim programima namjerno potiče brakove i obiteljski život, istovremeno braneći mađarski i europski kulturni identitet.

Nakon što smo 2010. godine osvojili izbore s dvotrećinskom većinom, odlučili smo izgraditi zemlju prijateljski nastrojenu prema obiteljima i odgoju djece“, izjavila je mađarska ministrica za obitelj Katalin Novak.

Unatoč protivljenju opozicije, vlada je donijela zakone koji učinkovito potpomažu obitelj, porezni sustav koji je naklonjen obiteljima, program stambenog zbrinjavanja, 800.000 novih radnih mjesta, te mnošto prilika i pogodnosti kojima se ostvaruje ravnoteža između privatnog života i posla“, dodala je Novak.

Živimo u vremenu kad se sve manje djece rađa u Europi. Ljudi na Zapadu na to odgovaraju imigracijom, no Mađari na to gledaju drugačije, nama ne trebaju brojevi, već mađarska djeca“, u veljači je izjavio mađarski premijer Orban.