Mađarska: Prosvjedi u znak podrške „Sorosevom sveučilištu“

Nekoliko tisuća prosvjednika marširalo je Budimpeštom u znak podrške sveučilištu koje je osnovao George Soros, u posljednje vrijeme nimalo popularna osoba kod mađarske vlade. Mađari su u nekoliko navrata izjavili da žele izbaciti Sorosev utjecaj iz Mađarske.

Central European University (CEU), koje je 1991. godine osnovao upravo Soros, tvrdi da će biti direktno pogođeno novim zakonom.

Sveučilište bi se ponajprije našlo na meti novog zakona zbog činjenice da je registrirano u SAD-u, iako djeluje u Mađarskoj. Prema novom zakonu, sveučilišta koja nisu iz zamalja Europske Unije neće moći izdavati mađarske diplome bez dogovora vlada dviju zemalja. Pored toga, takva sveučilišta morat će funkcionirati i u vlastitim zemljama, što nije slučaj kod CEU, koje je registrirano u SAD-u, a djeluje samo u Mađarskoj.

Mađarski premijer Orban izjavio je da „Sorosevo sveučilište“ vara, jer može izdavati mađarske i američke diplome, čime ima nepoštenu prednost pred domaćim sveučilištima.

CEU trenutno podučava 1.400 studenata iz više od 100 zemalja, u smjerovima političkih znanosti i međunarodnih studija.

Soros se već neko vrijeme nalazi pod snažnim kritikama mađarske vlade zbog upletanja u politička zbivanja u središnjoj i istočnoj Europi.

Autor: Tribun