Do kraja rujna Mađarska će kupiti napredne rakete zrak-zrak srednjeg dometa (AMRAAM) koje je proizvela američka tvrtka Raytheon Technologies, i to po cijeni od milijardu dolara (845 milijuna eura), objavile su u srijedu dvije zemlje.

Taj potez Mađarska vidi kao značajan korak ka jačanju svojih snaga protuzračne obrane i ukupnoj učinkovitosti svojih oružanih snaga.

Izjavu o namjeri potpisali su u srijedu u mađarskom Ministarstvu obrane američki veleposlanik u Mađarskoj David Cornstein i mađarski ministar obrane Tibor Benkő.

Oglas:

          

 

Vidimo da je mir u kojem živimo vrlo krhki uvjet i stanje“, rekao je Benkő na ceremoniji potpisivanja, dodavši da osim konvencionalnih prijetnji, Mađarska mora biti spremna i za hibridno ratovanje, poput ruske aneksije poluotoka Krima.

Cornstein je rekao da je ovo najveći ugovor o obrani do sada između dviju zemalja, dodajući kako je sustav u potpunosti kompatibilan NATO-u i koristi ga nekoliko savezničkih država. U Europi ga koriste Finska, Litva, Nizozemska, Norveška i Španjolska.

Pohvaljujemo snažnu posvećenost mađarske vlade da nastavi modernizaciju mađarske vojske kupnjom najnaprednijeg svjetskog sustava protuzračne obrane srednjeg dometa, što će poboljšati sposobnost Mađarske za pružanje kolektivne samoobrane“, navedeno je u izjavi američke ambasade. „Radujemo se što ćemo raditi s našim saveznikom iz NATO-a Mađarskom na ovom projektu i nastaviti poboljšavati dugoročno strateško partnerstvo.

Sustav se sastoji od lansera, sustava detekcije i upravljanja vatrom koje su napravile Norveška i Raytheon missiles. Rakete zemlja-zrak AIM120 imaju četiri varijante u rasponu od 55 do 180 kilometara, a varijanta koju je kupila Mađarska najvjerojatnije je AIM-120C-7 s dometom od 120 kilometara.