Mađarska se povukla s natjecanja za pjesmu Eurovizije uslijed spekulacija da je natjecanje „previše gay“ za košer-nacionalističku vladu zemlje.

Iako nije naveden službeni razlog za povlačenje, izvor unutar mađarske javne radiotelevizije navodno je izjavio kako je razlog takvom potezu neprijateljstvo prema LGBT poveznicama vezanim uz samo natjecanje, javlja The Guardian.

Jedan komentator opisao je Euroviziju kao „homoseksualnu flotilu“ i rekao je kako bi mentalno zdravlje bilo bolje ako se Mađarska ne pridruži natjecanju.

Izvor unutar mađarske državne televizijske kuće MTVA, koja je obično domaćin vlastitog natjecanja za pjesmu na Euroviziji, rekao: „Nisam bio iznenađen. To proizlazi iz organizacijske kulture MTVA.

Pozitivno izvještavanje o LGBT pravima u medijima se obeshrabruje, premda je nejasno kakve veze ima odluka o odustajanju od Eurovizije sa samim „LGBT pravima“.

U izjavi, MTVA navodi: „Umjesto da sudjelujemo u Eurosongu 2020. godine, izravno ćemo podržati vrijedne produkcije koje su stvorili talenti mađarske pop glazbe.“

MTVA je prošlog mjeseca objavila da pobjednik domažeg natjecanja za najbolju pjesmu neće ići na natjecanje na Euroviziji, već će joj pružiti priliku da se pojavljuje u domaćim medijskim emisijama i na festivalima.

Odluka Mađarske da ne sudjeluje na Euroviziji potvrđena je prošli tjedan, kada je objavljen popis zemalja koje se natječu.