Mađarska i Slovačka iznose tužbu protiv migrantskih kvota na Europskom sudu pravde

mađarska
Foto: SAMUEL KUBANI/AFP/Getty Images

Vlade Mađarske i Slovačke iznose svoj slučaj na Europskom sudu pravde nakon što su odbile prihvatiti preraspodjelu imigranata iz Grčke i Italije.

U rujnu 2015. godine, Europska Unija odlučila je da sve zemlje članice moraju prihvatiti imigrante koji su stacionirani u Grčkoj i Italiji nakon što su ostale zemlje zatvorile svoje granice, te je u te dvije zemlje ostalo zarobljeno nekoliko stotina tisuća imigranata, dok novi i dalje dolaze. Nekoliko zemalja, uključujući Mađarsku i Slovačku, odbile su taj zahtjev, te sada te dvije zemlje iznose svoj slučaj pred Europskim sudom pravde.

Vlade obje zemlje osporavaju odluku Europske Unije, te tvrde da se nisu dužne pridržavati te odluke jer one same nisu glasale za nju. Naime, dok se većina odluka na nivou Europske Unije donosi konsenzusom svih članica, u ovom slučaju je ta odluka donešena većinom glasova.

Te dvije zemlje tužbu su podnijele u prosincu 2015. godine, te smatraju da je odluka o preraspodjeli imigranata bila političke prirode te „nedovoljna i neučinkovita“.

Obje vlade također smatraju da bi EU trebala više truda uložiti u čuvanje vanjskih granica, kao i efikasnije riješavanje slučajeva osoba za koje se automatski zna da ne zadovoljavaju uvjete za dobivanje azila.

Prvotni cilj preraspodjele bio je smanjivanje pritiska na Italiju i Grčku šaljući 120.000 imigranata u razne zemlje diljem Europe. Do danas, samo 18.000 ljudi je doista preseljeno kroz taj program.

Autor: Tribun