Mađarska, Srbija i Austrija dogovorile zajedničku kontrolu granica

Foto: Milos Miskov / Anadolu Agency

Mađarska, Austrija i Srbija dogovorile su koordinaciju kako bi smanjile protok ilegalnih migranata na balkanskoj ruti, pri čemu će Srbija rasporediti više policajaca duž svoje južne granice, a Austrija osigurati pojačanje.

Tri zemlje postigle su dogovor ovaj tjedan, a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je da je potpisao sporazum zajedno s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom kojim će se povećati broj policajaca na južnoj granici Srbije.

Kancelar Nehammer također je izjavio da će Austrija osigurati stotinu policajaca za pomoć Srbiji u patroliranju njezinom granicom te da će granične snage biti opremljene različitim oblicima opreme za nadzor, uključujući dronove, termovizijske kamere i vozila, objavila je stranica InfoMigrants koju financira Europska unija.

Premijer Orban je u međuvremenu rekao da je Mađarska ove godine spriječila najmanje 250.000 pokušaja ilegalnog prelaska granice sa Srbijom, otkrivši da su se naoružani krijumčari organizirali duž granice sa Srbijom u situaciji koju je nazvao “teškom”.

Predsjednik Srbije Vučić dodao je da će njegova zemlja ukinuti bezvizni režim za državljane Tunisa i Burundija — potez koji je potaknula Europska unija kako bi se uhvatila u koštac s brojem migranata koji koriste bezvizni pristup za ulazak u tu balkansku zemlju, koja za razliku od Austrije i Mađarske, nije članica EU-a, a zatim pokušavaju prijeći u EU kako bi zatražili azil.

Do sada je ove godine broj migranata koji su putovali duž balkanske rute kako bi ilegalno ušli u EU porastao za 1689 posto u usporedbi s prvih deset mjeseci 2021., a granična agencija EU-a Frontex izvijestila je o više od 22 300 otkrivenih ilegalnih prelazaka granice u listopada sama.