Mađarska: „Trumpova pobjeda može donijeti mir Ukrajini“

Foto: AFP / Ed Jones

Povratak Donalda Trumpa u Bijelu kuću bio bi najava “mirne budućnosti”, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto. I Szijjarto i premijer Viktor Orban vjeruju da bi Trumpova pobjeda na američkim predsjedničkim izborima 2024. bila ključna za rješavanje sukoba u Ukrajini.

“Da je predsjednik Trump pobijedio na posljednjim predsjedničkim izborima ovdje u SAD-u, ovaj rat ne bi izbio”, rekao je Szijjarto u utorak za Newsmax, američku konzervativnu televizijsku kuću.

“Za vrijeme mandata predsjednika Trumpa nije bilo ruskih napada ni na koga”, objasnio je Szijjarto, dodavši da Mađarska gleda “na njegov mogući povratak u Bijelu kuću kao nadu za mirnu budućnost”.

Dok su se mainstream republikanci postrojili kako bi podržali politiku američkog predsjednika Joea Bidena o neograničenoj vojnoj pomoći Ukrajini, Trump i mali broj njegovih pristaša u Kongresu optužili su Bidena za poticanje globalnog rata time što je nastavio onemogućavati mirovne pregovore.

Trump tvrdi da sukob nikada ne bi započeo da je on predsjednik te da bi mogao “taj rat riješiti u jednom danu” ako bude izabran 2024.

Mađarski premijer Viktor Orban također je ustvrdio da sukoba ne bi bilo da je Trump još uvijek na vlasti. “Siguran sam da je Trump danas predsjednik, ne bi bilo rata koji bi pogodio Europu i Ukrajinu”, rekao je Orban prošlog mjeseca u Budimpešti. “Vratite se, gospodine predsjedniče, učinite Ameriku ponovno velikom i donesite nam mir.”

Orban nije skrivao svoju podršku Trumpu. Uoči Trumpova pojavljivanja pred sudom u New Yorku prošlog mjeseca kako bi se suočio s optužbama, Orban je na Twitteru pozvao Trumpa da se “nastavi boriti”, dodajući “mi smo uz tebe”. Godinama ranije, mađarski premijer bio je prvi strani čelnik koji je podržao Trumpovu uspješnu kampanju 2016. i podržao Trumpov ponovni izbor 2020.

Szijjarto je imao sličan ton u utorak. Nakon što je Trump izveden pred sud na Floridi i optužen za zlouporabu povjerljivih dokumenata tog poslijepodneva, Szijjarto je izjavio da Mađari “drže fige za njega”.

“Pod njegovim vodstvom imali smo najbolji politički odnos između SAD-a i Mađarske”, rekao je za Newsmax. “On je pravi prijatelj i kao pravi prijatelj može računati na nas u svakoj situaciji.”