Mađarska ukida porez na dohodak za građane mlađe od 25 godina

Mađarski parlament odobrio je u srijedu izuzeće od poreza na dohodak za sve mađarske zaposlenike mlađe od 25 godina, što se vidi kao novi stup u pro-obiteljskoj politici tamošnje vlade, objavila je ministrica za obiteljska pitanja Katalin Novák na svojoj Facebook stranici.

„Podržavamo početak života mladih. Sada smo u Parlamentu donijeli zakon kojim se dopuštaju porezne olakšice za mlađe od 25 godina“, napisala je Novák.

Mađarska vlada obećala je oslobođenje od poreza još u siječnju, a tada je ministar financija Mihály Varga rekao da će proračun koštati oko 100 milijardi forinti (277 milijuna eura) izgubljenog poreznog prihoda, ali da je socijalni utjecaj izuzeća mnogo prikladnije razmatranje.

„Opet kažem, porezni prihodi su mali aspekt ovoga, važan aspekt naravno, ali samo mali aspekt, budući da je dugoročni cilj da se mlada osoba osjeća povezano s vlastitom državom, ovdje nađe svoje mjesto, u ovoj ekonomiji i nadamo se da ćemo imati djecu“, rekao je Varga.

Izuzeće od poreza slijedi stope Poljske, a tamošnja vladajuća stranka Poljska i pravda (PiS) uvela je oslobođenje od poreza na dohodak za zaposlene mlađe od 26 godina koji zarađuju manje od 85.528 zlota 1. kolovoza 2019.

Novák je također rekla da se oslobađanje od poreza poklapa s poreznom olakšicom za mlade bračne parove koja započinje u dobi od 25 godina. Parlament je izmjenu odobrio sa 166 glasova za, jednim protiv i 0 suzdržanih.

Mađarska je u zemlji provodila ekspanzivnu pro-obiteljsku politiku koja je uspješno povećala natalitet i brak, a istovremeno smanjila razvode. Brojne su zemlje izrazile zanimanje za mađarsku politiku za ublažavanje vlastitih unutarnjih demografskih problema, uključujući Japan koji se suočava s jednom od najbržih starenja populacije na svijetu.