Mađarska ukida slobodno kretanje tražiteljima azila

Invaders-Hungary

Tražitelji azila u Mađarskoj ubuduće neće smjeti napuštati azilantske centre i slobodno se kretati tom zemljom dok traje postupak rješavanja njihovog zahtjeva.

Ova odluka mađarske vlade u suprotnosti je sa naredbama Europske Unije i Europskog suda za ljudska prava, te će dodatno pojačati tenzije između te zemlje i Unije.

Odluku je objavio državni tajnik János Lázár, na tjednoj novinskoj konferenciji vlade. Lázár je izjavio da se ubuduće tražitelji azila neće moći slobodno kretati Mađarskom dok im nije riješen zahtjev za azil.

To će, prema njegovim riječima, spriječiti mogućnost da tražitelj azila napusti zemlju u slučaju odbijanja zahtjeva, te krene u drugu zemlju Europske Unije. To će također omogućiti vlastima da jednostavnije deportira one kojima je zahtjev odbijen.

Lázár je dodao da je razlog za ovu odluku „povećana opasnost od terorizma i sigurnosni rizik“, te da se procjenjuje da će „2017. godina predstavljati dodatni pritisak imigracije na Mađarsku“. Navodi da je status imigranata koji se već nalaze na prostoru EU problematičan, te da se povećava broj imigranata koji preko Srbije dolaze do Mađarske granice, stoga „moraju biti uvedeni dodatni mehanizmi zaštite granica“.

berikom1

Premijer Orban potvrdio je odluku. „Ponovno smo uveli režim zadržavanja ilegalnih imigranata dok njihov pravni status ne bude riješen. Dok god njihov zahtjev na bude razmotren i odobren, oni se neće moći slobodno kretati Mađarskom.“

Mađarska je i prije zadržavala svih koji su ilegalno prelazili granicu, kao što to rade i sve suverene države svijeta, međutim, nakon zahtjeva UNHCR-a i Europskog suda za ljudska prava, ta praksa je ukinuta 2013. godine.

U međuvremenu smo bili svjedoci terorističkih napada u zapadnoj Europi“, rekao je Orban. „Svaka pravna odluka koja omogućava lakše počinjenje terorističkih napada mora biti poništena u interesu zaštite vlastite sigurnosti.

Orban je rekao da je svjestan da ide otvoreno protiv politike Europske Unije, čime dovodi svoju vladu u sukob sa ostatkom bloka.

Izvor: Tribun