Soroseva zaklada Otvoreno društvo zatvara svoja vrata te se seli u Berlin. Stoji to u izjavi same organizacije u kojoj se kao razlog navode politički i pravni pritisci.

Odluka o preseljenju naše djelatnosti u Budimpeštu dolazi u trenucima dok mađarska vlast priprema nametanje novih ograničenja nevladinim organizacijama putem paketa zakona pod oznakom ‘Stop Soros’,“ stoji u izjavi na stranicama same organizacije.

Mađarska vlada ocrnjuje i pogrešno predstavlja naš rad te provodi represiju nad civilnim društvom zbog svojih političkih ciljeva, koristeći taktike bez presedana u povijesti Europske Unije,“ navodi u izjavi Patrick Gaspard, predsjednik zaklade.

U izjavi stoji kako će zaklada i dalje nastaviti dostupnim sredstvima „braniti temeljna ljudska prava koja su ugrožena zakonom.

Prema tvrdnjama mađarske vlade, uvođenje spomenutog paketa zakona odnosi se na cilj ostvarenja transparetnosti nevladinih organizacija financiranih iz inozemstva, te zabranu djelovanja onih koji promiču masovnu ilegalnu imigraciju.

Zakonom će se uvesti i porez od 25 posto na inozemne donacije nevladinih udruga.