Mađarska vlada: „Mađarski roditelji imaju isključivo pravo na odluku kako će odgajati svoju djecu“

Foto: Ferenc Isza / AFP / Getty Images

U priopćenju objavljenom na društvenim mrežama u utorak, mađarska ministrica pravosuđa Judit Varga obećala je ustati protiv miješanja iz Bruxellesa u podučavanje LGBT tema u školama.

Mađarska je napadnuta do sada bez presedana samo zato što nam je zaštita djece i obitelji naš prioritet, a s obzirom na to, nismo spremni pustiti LGBTQ lobiranje u naše škole i vrtiće“, napisala je Varga.

Način odgajanja mađarske djece isključivo je pravo mađarskih roditelja. Bruxelles se u to ne može miješati. Prema svim temeljnim dokumentima EU koje je Mađarska ikada usvojila, potpisala i ratificirala, odgoj djece ostaje nacionalna nadležnost“, rekla je u odvojenom priopćenju tijekom vikenda.

Doista, treći odjeljak članka 14. Povelje EU o temeljnim pravima kaže: „Sloboda osnivanja obrazovnih ustanova uz dužno poštivanje demokratskih načela i pravo roditelja da osiguraju obrazovanje i poučavanje svoje djece u skladu sa svojim vjerskim, filozofskim i pedagoškim uvjerenja će se poštovati, u skladu s nacionalnim zakonima koji uređuju ostvarivanje takve slobode i prava.

Unatoč tome, birokrati u Bruxellesu snažno su se suprotstavili novim zakonima protiv promicanja LGBT sadržaja u učionicama u Mađarskoj.

Premijer Viktor Orbán ustvrdio je da postavljanje ograničenja na promicanje transrodnosti, homoseksualnosti i drugih tema vezanih za spol i seksualnost u školama osnažuje roditelje da poučavaju svoju djecu kako žele, umjesto da promiču ljevičarsku ideologiju u učionicama.

Mađarski premijer rekao je da u zapadnoj Europi „LGBTQ aktivisti posjećuju vrtiće i škole i održavaju sate seksualnog odgoja“ te da birokrati u Bruxellesu žele isto nametnuto Mađarskoj.