Mađarska vlada smijenila ravnatelja muzeja jer je dopustio da djeca posjete izložbu s LBGT sadržajem

Mađarski ministar kulture smijenio je ravnatelja Mađarskog nacionalnog muzeja u Budimpešti, optužujući ga da se nije pridržavao spornog zakona koji zabranjuje prikazivanje LGBTQ+ sadržaja maloljetnicima.

Smjena Laszla L. Simona, koji je 2021. godine postao ravnateljem muzeja na petogodišnji mandat, uslijedila je nakon što je mađarska vlada krajem listopada utvrdila da sporne izložbene fotografije krše zakon kojim se djeci ograničava pristup sadržaju koji prikazuje homoseksualnost ili promjenu spola.

U priopćenju je ministarstvo kulture napisalo da je Simon otpušten zbog nepoštivanja zakona i “ponašanja koje ga je onemogućilo da nastavi s radom”.

Pišući na svojoj Facebook stranici u ponedjeljak (6. listopada), Simon — član mađarske vladajuće stranke Fidesz i bivši državni tajnik u ministarstvu kulture — rekao je da ni on ni muzej nisu namjerno prekršili mađarski zakon o zaštiti djece iz 2021. godine.

Dotične fotografije dokumentiraju zajednicu starijih LGBTQ+ osoba na Filipinima koji su desetljećima dijelili dom i brinuli jedni o drugima dok stare. Fotografije prikazuju neke članove zajednice kao tansvestite i drag queen performere.