Mađarska započela s cijepljenjem mladih između 16 i 18 godina starosti

Mađarski premijer Viktor Orban nedavno je najavio kako će u Mađarskoj započeti cijepljenje mladih osoba u dobi od 16 do 18 godina.

Orban je istaknuo da će sve takve mlade osobe dobiti isključivo cjepivo tvrtke Pfizer, budući da niti jedno drugo cjepivo trenutno nema odobrenje Europske agencije za lijekove (EMA) za primjenu na osobama mlađim od 18 godina.

Prema tvrdnjama mađarskih vlasti, u želji da se normalizira obrazovni sustav, prioritet u cijepljenju imali su učitelji. U međuvremenu je Orban objavio da je sa savjetnicima razgovarao o tome mogu li se cijepiti mladi između 16 i 18 godina starosti te koje bi cjepivo bilo najbolje za tu svrhu.

Statistički podaci sugeriraju da se broj mladih u toj dobi kreće oko 192.000 u Mađarkoj.

Mađarske vlasti tvrde da je odaziv mladih na cijepljenje „iznenađujuće dobar“.Oko 84.000 ih se ranije već prijavilo za cijepljenje.

Dobrovoljno se za cijepljenje prijavilo navodno preko 5 milijuna Mađara, a navodno se više od 80 posto njih već cijepilo barem jednom dozom od pet dostupnih cjepiva.

„Dostići ćemo 5 milijuna cijepljenih do 24. svibnja“, izjavio je čelnik premijerovog ureda Gergely Gulyas. Naknadno se razmatra ukidanje dijela mjera.