Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto podržao je u ponedjeljak predsjednika parlamenta Laszla Kovera, rekavši da je u pravu kada tvrdi da ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenski ima “mentalni problem” jer je prijetio zemljama koje mu pokušavaju pomoći. Koverovi komentari, izrečeni u TV intervjuu tijekom vikenda, izazvali su bijes i daljnje osude Kijeva.

“Dok su deseci tisuća ljudi posljednjih mjeseci radili u Mađarskoj kako bi pomogli ratom razorenoj Ukrajini i ukrajinskom narodu, ukrajinski političari neprestano govore o Mađarskoj neprihvatljivim tonom, provociraju nas, govore laži i pokušavaju nas ocrniti”, rekao je Szijjarto.

“S obzirom na sve ovo, Laszlo Kover je potpuno u pravu, čak i ako su Ukrajinci uznemireni zbog toga”, dodao je.

Kover predsjeda Mađarskom nacionalnom skupštinom i jedan je od osnivača vladajuće stranke Fidesz. U intervjuu za mađarski informativni kanal HirTV u subotu požalio se da je Zelenski bio nepotrebno grub i neprijateljski raspoložen prema zemljama od kojih je tražio pomoć – i to ne samo Mađarskoj, već i Njemačkoj.

“Ne mogu se sjetiti kada bi se čelnik zemlje kojoj je potrebna pomoć usudio govoriti protiv bilo koga na način kao što je to učinio predsjednik Zelenski”, rekao je Kover. “Treba prijetiti neprijateljima, a ne onima koje želiš učiniti prijateljima. Postoji neka vrsta osobnog mentalnog problema i ne znam što se može učiniti po tom pitanju.”

Dužnosnici u Kijevu uvrijedili su se zbog njegovih izjava. Zamjenik šefa kabineta Zelenskog, Andrey Sibiga, odgovorio je na Facebooku kritizirajući “neprihvatljive, zlobne opaske drugorazrednih političara poput nepoštovanog šefa mađarskog zakonodavstva”.

U međuvremenu, glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko insinuirao je da je i sam Kover imao dijagnozu mentalnog zdravlja, te optužio Mađarsku da je više puta bila na strani zla u povijesti.

Kijev je od veljače više puta napadao Berlin i Budimpeštu, optužujući Nijemce da ne šalju dovoljno oružja Ukrajini, a Mađare da blokiraju određene ekonomske sankcije EU protiv Rusije. Mađarski premijer Viktor Orban kritizirao je embargo, usporedivši ga s ekonomskom nuklearnom bombom, te ističući da njegova zemlja uvelike ovisi o uvozu ruske nafte i plina.