Mađarska vlada najavila je mjere kojima će se bračnim parovima nuditi zajam od 10 milijuna forinti (30.590 eura), koje će otplaćivati sve dok ne dobiju treće dijete, kad im se ostatak duga briše.

Oko 2.400 obitelji već se prijavilo ovaj mjesec i zatražilo zajam koji se mjesečno vraća malim uplatama, javlja Le Figaro. Ako par dobije dijete u roku od pet godina, kamata na zajam se obustavlja zajedno s otplatama na tri godine.

Sudjelovanje u programu ima nekoliko kriterija, uključujući da brak mora biti prvi za najmanje jednog od uključenih, žena mora imati 18 do 40 godina, a jedan od bračnih drugova mora uplatiti državi porezni doprinos u vrijednosti od 180 dana.

Parovi koji u roku od pet godina ne dobiju prvo dijete, bit će prisiljeni vratiti zajam u roku od četiri mjeseca, osim ako ne pruže liječničku potvrdu koja bi utvrdila da dijete ne mogu dobiti iz zdravstvenih razloga.

Novi program dio je šireg obiteljskog proračuna koji je najavila početkom ove godine Fidesz-ova vlada kako bi se suprotstavila demografskim padovima bez potrebe za oslanjanjem na politiku masovne migracije.

„Europa je na raskršću. Zapadna Europa nastoji riješiti problem demografije jednostavnim rješenjima koja nude samo kratkoročni uspjeh, ali dugoročno nose katastrofalne posljedice“, rekao je glasnogovornik mađarskih vlasti u lipnju ove godine.

„Mađarska ima dugoročan pristup i odlučuje se za teži put, zbog čega bi, međutim, Europa mogla postati ekonomski jak, pomlađeni kontinent. Ili ćemo potaknuti rađanje stavljajući interese obitelji u fokus politike, ili ćemo poticati sve daljnje tokove migracija“, dodao je.