Mađarske vlasti umjesto uvoženja imigranata žele veće obitelji

Foto: Shutterstock

Mađarske vlasti posvetile su se rješavanju demografskih problema jačanjem obitelji i poticanjem stvaranja većeg potomstva, umjesto promoviranja i organiziranja imigracije, piše Hungary Journal.

Gabriella Selmeczi, iz vladajuće stranke Fidesz, izjavila je na sastanku Višegradske skupine kako „svaka zemlja mora pronaći svoj vlastiti odgovor na demografske izazove.“ Prema njenim riječima, prihvatljivo je ako druge zemlje žele svoje demografske probleme riješiti imigracijom, ali Mađarska nema namjeru oslanjati se na takvu metodu, budući da ima uspješnu politiku podrške obiteljima.

Selmeczi je dodala kako brakovi između žena i muškaraca moraju biti zaštićeni, jer su oni temelji društva i održive budućnosti.

Zamjenik državnog tajnika za obitelj i demografsku politiku Attila Beneda, izjavio je kako zemlje Višegradske skupine imaju zreliji i mudriji pristup rješavanja ovakvih pitanja u odnosu na druge europske zemlje.

Mađarska je tijekom proteklih sedam godina uspjela povećati stopu nataliteta za 20 posto, koja sada iznosi 1.49. Plan je do 2030. dostići potrebnih 2.1. U tu svrhu, Mađarska trenutno izdvaja 4.8 posto BDP-a za podršku obiteljima, što je ujedno i najveći takav prinos u Europi.